Home Automotive Nissan Fairlady Z RZ34 Liberty Stroll – package badan lebar ala-Fairlady 240ZG, rim ‘pisang’ RS Watanabe R-Sort!

Nissan Fairlady Z RZ34 Liberty Stroll – package badan lebar ala-Fairlady 240ZG, rim ‘pisang’ RS Watanabe R-Sort!

0
Nissan Fairlady Z RZ34 Liberty Stroll – package badan lebar ala-Fairlady 240ZG, rim ‘pisang’ RS Watanabe R-Sort!

[ad_1]

Nissan Fairlady Z RZ34 Liberty Walk – kit badan lebar ala-Fairlady 240ZG, rim ‘pisang’ RS Watanabe R-Type!

Nissan Z generasi baharu (atau masih dikenali sebagai Fairlady Z untuk pasaran domestik Jepun) dengan kod casis RZ34 seperti yang diketahui menampilkan rupa retro diinspirasikan dari mannequin generasi pertamanya iaitu Datsun 240Z S30Z. Maka dengan itu pengeluar package badan lebar dari Jepun, Liberty Stroll hari ini mendedahkan package badan khas yang dihasilkan untuk mannequin berkenaan, juga diinspirasikan dari varian khas S30Z iaitu Fairlady 240ZG HS30!

Bagi yang belum mengetahui, Fairlady 240ZG merupakan mannequin homologasi perlumbaan yang dihasilkan pada 1971 bagi membolehkan ia menyertai perlumbaan dalam kategori FIA Group 4 dengan asas aerodinamik dari kilang lebih baik. Oleh itu, mannequin istimewa ini datang commonplace dengan penutup lampu hadapan, muncung hadapan yang lebih tajam (digelar sebagai G-Nostril) untuk lebih aerodinamik, serta fender flare yang dirivet pada badan bagi membolehkan kereta lumba sebenar tampil dengan trek roda lebih lebar.

Pada RZ34, ia sebenarnya sudahpun menampilkan lampu hadapan yang diinspirasikan dari mannequin 240ZG ini. Jadi untuk package Liberty Stroll ini ia bermula dengan bampar hadapan yang direka semula, menampilkan muncung lebih tajam dan rendah, menyerupai 240ZG asli.

Nissan Fairlady Z RZ34 Liberty Walk – kit badan lebar ala-Fairlady 240ZG, rim ‘pisang’ RS Watanabe R-Type!

Ia kemudiannya disertakan fender flare lebih lebar yang juga dilekat pada fender asal menggunakan rivet, serta spoiler ‘ekor itik’ pada penutup however belakang menyerupai spoiler asli Fairlady 240ZG. Bagi melengkapkan package badan ini, Liberty Stroll turut memberikan bonet hadapan yang direka bersama sepasang sirip dan juga spoiler pada bawah untuk disesuaikan dengan fender yang kini lebih lebar.

Selain itu demo automotive Liberty Stroll ini turut diberikan cermin sisi dengan rekaan retro, serta set rim ‘pisang’ RS Watanabe lapan jejari ‘R-Sort’ yang sinonim dengan kereta-kereta klasik Jepun period 60’an hingga 80’an. Dan ia turut dipadankan dengan set suspensi udara yang membolehkan badan kereta ini direndahkan serapat mungkin dengan permukaan jalan, dan boleh ditinggikan semula dengan mudah menggunakan suis kawalan jika diperlukan.

Pengaruh perlumbaan retro turut diberikan pada kabin RZ34 Liberty Stroll ini dengan menggantikan set tempat duduk asal kepada set tempat duduk bucket dengan rekaan perlumbaan period 60’an hingga 70’an yang dihasilkan oleh Bride. Ia tidak kelihatan janggal kerana papan pemuka asli RZ34 ini turut diinspirasikan dari papan pemuka S30Z yang menampilkan meter ‘tiga-beradik’ pada bahagian tengah.

Liberty Stroll tidak memperincikan ubahsuai unit rangkaian kuasa RZ34 ini. Dalam keadaan commonplace, Nissan Z baharu ini dibekalkan dengan 400 hp dan tork maksima 475 Nm dari enjin VR30DDTT 3.0 liter V6 dengan pengecas turbo berkembar. Ia ditawarkan dengan kotak gear guide enam-kelajuan guide atau sembilan-kelajuan automatik, dan kuasa hanya dialirkan ke roda belakang.

Bagi yang berminat dengan package badan dari Liberty Stroll ini, ia sudahpun mula dijual. Set lengkap meliputi bampar hadapan, bampar belakang bonet hadapan, spoiler belakang dan fender flare lebar dijual pada harga 932,800 yen (RM30k) bagi komponen yang diperbuat dari FRP, dan 1,158,300 yen (RM37k) untuk set yang diperbuat dari materials karbon CFRP.

Liberty Stroll turut menawarkan set yang tidak disertakan dengan fender flare, dijual pada harga 657,800 yen (RM21k) untuk versi FRP, dan 883,300 yen (RM28k) untuk versi dengan komponen karbon CFRP.

Nak jual kereta anda? Jual dengan myTukar.[ad_2]

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here