Nissan X-Path facelift 2024 didedahkan – Rouge pasaran AS kini dengan sistem Google bina-dalam


Nissan X-Trail facelift 2024 didedahkan – Rouge pasaran AS  kini dengan sistem Google bina-dalam

Nissan X-Path generasi keempat kini sudah pun berusia tiga tahun selepas ia diperkenalkan buat pertama kali pada Jun 2020. Jadi ia kini sudahpun masuk ke fasa facelift, dan ia akan diperkenalkan pada pasaran Amerika Syarikat di mana SUV tersebut dikenali dengan nama Nissan Rouge di sana.

Rouge facelift 2024 ini menampilkan sedikit penyegaran rupa pada sebelah luar dan dalaman, serta teknologi. Pada bahagian muka, mannequin ini diberikan gril baharu dengan rekaan jalur krom melintang yang menjadikan rupanya seakan lebih lebar. Namun lampu utama dengan konfigurasi dua baris masih dibawa dari versi sebelumnya.

Di belakang, sekali tengok mannequin 2020 dan juga 2024 ini nampak sama, namun jika diperhatikan lebih teliti ia berbeza pada bahagian bampar terutamanya pada bahagian diffuser bawah. Mannequin kemaskini ini juga menampilkan lencana-lencana sebelah luar dengan kemasan satin.

Nissan X-Trail facelift 2024 didedahkan – Rouge pasaran AS  kini dengan sistem Google bina-dalam

Empat varian kemasan ditawarkan di Amerika Syarikat bermula varian asas S, SV, SL dan varian tertinggi Platinum. Bagi varian tertinggi Rouge Platinum, ia menerima kemasan hitam berkilat pada perapi ruang roda, kemasan pelindung bawah sisi badan dan juga kemasan bahagian muka, bersama set rim 19-inci rekaan baharu.

Manakala varian tengah SV pula menerima set rim berdiameter 18-inci. Antara warna badan yang ditawarkan pada Rouge facelift ini termasuk Everest White Pearl, Deep Ocean Blue Pearl, Baja Storm dan beberapa pilihan warna dua-tona.

Pada bahagian dalaman pula, versi kemaskini ini menerima beberapa tema warna dan juga tekstur pada panel pintu, tempat duduk, konsol tengah dan juga perapi pada papan pemuka sebelah penumpang. Bagi varian Platinum, ia turut ditawarkan dengan opsyen upholsteri kulit berwarna Chestnut Brown baharu.

Varian SL dilengkapi dengan pengecas telefon pintar tanpa wayar, skrin sesentuh 12.3-inci untuk sistem infotainmen, dan paparan instrumen digital dengan skrin 12.3-inci. Manakala varian SL dan Platinum pula menerima sistem infotaimen yang diintegrasi bersama aplikasi Google bina dalam termasuk Google Assistant dan Google Maps.

Nissan X-Trail facelift 2024 didedahkan – Rouge pasaran AS  kini dengan sistem Google bina-dalam

Ini membolehkan pengguna menggunakan aplikasi Google dengan lebih lancar tanpa perlu menghubungkan telefon pintar. Ia juga boleh menggunakan informasi-informasi dari akaun Google, contohnya alamat atau tempat yang telah disimpan oleh pengguna di Google Maps akan secara mudah boleh dipilih pada skrin infotaimen Nissan Rouge ini.

Hubungan Apple CarPlay dan Android Auto masih lagi ada, di mana varian SL dan Platinum diberikan sistem hubungan tanpa wayar. Varian S dan SV pula hanya diberikan skrin sesentuh 8.0-inci, dan Apple CarPlay hanya boleh dihubungkan dengan wayar.

Selain dari sistem Google bina dalam, varian SL dan Platinum juga diberikan sistem Amazon Alexa bina dalam, Radio Hybrid (sokongan information untuk radio customary membolehkan pemandu terus mendengar stesen radio yang sama tanpa gangguan walaupun berada di kawasan luar isyarat serta memberikan lirik lagu dan paparan kulit album), SiriusXM dan 360L.

Bagi mannequin 2024 ini, servis NissanConnect diberikan secara percuma selama tiga-tahun berbanding hanya enam-bulan sebelum ini. Manakala sistem telematik kini diberikan secara customary pada varian SV dan ke atas, dan ia boleh dihubungkan kepada aplikasi telefon pintar MyNissan.

Aplikasi MyNissan ini juga kini telah dipertingkat membolehkan pengguna mengawal larasan sistem penghawa dingin serta pemanas tempat duduk dan roda stereng. Nissan juga menyatakan bahawa Rouge facelift 2024 ini merupakan mannequin pertama Nissan di Amerika Syarikat yang dibekalkan dengan port USB Kind-C.

Untuk keselamatan, kini semua varian menerima sistem bantuan pemanduan Nissan Security Protect 360. Ia menampilkan fungsi seperti brek kecemasan automatik dengan pengesan pejalan kaki, amaran titik buta, amaran lintasan trafik belakang, amaran keluar lorong, bantuan lampu tinggi dan brek belakang automatik.

Manakala varian SV pula dilengkapi dengan sistem ProPILOT Help, iaitu sistem yang menggabungkan cruise management pintar dan juga bantuan stereng, serta mampu berfungsi dalam situasi cease & go. Varian SL dan SV lebih istimewa kerana sistem ProPILOT Help yang dibekalkan turut dihubungkn kepada Navi-Hyperlink yang membolehkan kelajuannya dikawal secara automatik dan proaktif pada selekoh dan persimpangan lebuhraya menggunakan information dari sistem navigasi.

Nissan X-Trail facelift 2024 didedahkan – Rouge pasaran AS  kini dengan sistem Google bina-dalam

Tiada sebarang perubahan pada unit rangkaian kuasa di mana Nissan Rouge ini masih dijana oleh enjin 1.5L VC-Turbo yang menghasilkan kuasa 201 hp dan tork maksima 305 Nm. Enjin unik ini menerima sistem nisbah mampatan yang akan sentiasa berubah mengikut keadaan bagi memberikan kuasa dan kadar efisien yang paling optima.

Kuasa dipindahkan ke kotak gear CVT Xtronic, dan pelanggan diberikan pilihan untuk memilih versi pacuan roda hadapan atau pacuan semua roda pada semua varian kemasan.

Nissan Rouge facelift 2024 ini akan mula dijual bermula awal 2024 nanti, dan harganya juga akan diumumkan kemudian. Sementara itu di Malaysia, bilik-bilik pameran Nissan di sini masih lagi menjual X-Path mannequin generasi ketiga T32. Agak-agaknya bila mannequin generasi keempat ini akan dibawa ke pasaran tempatan?

Nak jual kereta anda? Jual dengan myTukar.LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Read More

Recent