Tesla panggil balik lebih dua juta kenderaan di AS, Canada untuk kemas kini perisian Autopilot


Tesla panggil balik lebih dua juta kenderaan di AS, Canada untuk kemas kini perisian Autopilot

Tesla telah mengeluarkan kemas kini perisian over-the-air (OTA) untuk memperbaiki fungsi Autopilot yang dikatakan oleh Nationwide Freeway Visitors Security Administration (NHTSA) sebagai terlalu mudah untuk disalah guna oleh pemilik. Isu ini juga menyebabkan Tesla memfailkan panggilan balik dengan NTHSA untuk memanggil balik lebih dua juta unit kenderaan sehinggalah Mannequin S tahun 2012.

Menurut dokumen NHTSA, pakej Autopilot Tesla adalah termasuk dengan Autosteer, yang membolehkan kenderaan memutar stereng, brek dan memecut sendiri sebagai bantuan kepada pemandu, bergantung kepada keadaan pemanduan tertentu.

Badan pentadbiran keselamatan kenderaan di Amerika Syarikat (AS) itu juga mentafsirkan bahawa Autosteer ini adalah satu ciri pemanduan semi-autonomous Degree 2 yang memerlukan pemandu terus berwaspada untuk mengambil alih operasi kenderaan sekiranya keadaan pemanduan tidak sesuai.

“Dalam keadaan tertentu apabila Autosteer digunakan, operasi serta skop kawalan ciri ini mungkin tidak cukup untuk mengelakkan salah guna pemandu terhadap ciri bantuan pemandu SAE Degree 2,” tertulis dalam laporan NHTSA.

Tesla panggil balik lebih dua juta kenderaan di AS, Canada untuk kemas kini perisian Autopilot

Tesla pula memberitahu, mannequin yang terkesan adalah termasuk Mannequin S 2012-2023 yang dikeluarkan antara 5 Oktober 2012 hingga 7 Disember 2023, serta Mannequin X 2016-2023, Mannequin 3 2017-2023 dan Mannequin Y 2020-2023. Kemas kini (perisian versi 2023.44.30) ini sudah pun mula dikeluarkan untuk kenderaan yang dilengkapi dengan Autopilot {Hardware} 3.0 atau Autopilot {Hardware} 4.0 sehingga 12 Disember 2023.

Menurut Tesla lagi, kenderaan dengan Autopilot {Hardware} 3.0 tetapi tanpa kamera dalam kabin dan kenderaan yang dilengkapi dengan Autopilot {Hardware} 2.5, Autopilot {Hardware} 2.0 atau Autopilot {Hardware} 1.0 akan menerima kemas kini berasingan yang akan dikeluarkan kemudian.

“Kemas kini ini akan mempunyai kawalan serta amaran tambahan kepada yang sudah sedia ada pada kenderaan yang terkesan, untuk menggalakkan lagi pemandu untuk mengikuti tanggungjawab penyeliaan berterusan apabila Autosteer digunakan. Panggilan balik ini hanya melibatkan kenderaan di Amerika Syarikat dan Canda,” kata Tesla dalam siaran akhbar mereka.

Nak jual kereta anda? Jual dengan myTukar.LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Read More

Recent