Wing Hin Motorsport bawa nama M’sia ke perlumbaan 10-jam Idemitsu Tremendous Endurance 600 di Thailand


Wing Hin Motorsport bawa nama M’sia ke perlumbaan 10-jam Idemitsu Super Endurance 600 di Thailand

Wing Hin Motorsport bakal beraksi di perlumbaan ketahanan Idemitsu Tremendous Endurance 600 10-Jam Trofi Asia Tenggara pada hujung minggu ini, 23 Disember 2023 di Litar Antarabangsa Chang, Thailand dan menjadi satu-satunya pasukan dari Malaysia dalam perlumbaan tersebut.

Pasukan yang baru sahaja memenangi perlumbaan Sepang 1000KM (S1K) hujung bulan lalu itu bakal mempertaruhkan dua buah Toyota Yaris dan sebuah Toyota Vios, dipandu oleh enam orang pemandu Malaysia.

Juara keseluruhan S1K 2023 iaitu pasangan Amer Harris dan Nabil Azlan -kedua-duanya merupakan alumni kategori Rookie perlumbaan Vios Problem Malaysia – bakal mengemudi jentera yang sama iaitu Toyota Yaris dengan nombor #339. Manakala Naquib Azlan (abang kepada Nabil) yang menghabiskan S1K 2023 di tempat ketiga akan berpasangan dengan pelumba touring automobile berpengalaman, Mitchell Cheah dalam Toyota Yaris bernombor #338.

Kedua-dua Yaris tersebut akan bersaing dalam kelas Division 3, manakala jentera Vios bernombor #438 dipandu oleh Dannies Ng yang menduduki tempat keempat dalam S1K 2023 bersama pelumba lebih berpengalaman, Boy Wong dalam kelas Division 4.

Ini merupakan kali pertama Wing Hin Motorsport bertarung dalam perlumbaan 10-jam ini, namun pasukan tersebut telah pun bersedia dengan pengalaman bergelar juara kelas D5 dalam perlumbaan Idemitsu Tremendous Endurance 400 Minutes, juga di Thailand dengan Toyota Vios yang dipandu oleh Boy Wong dan Naquib Azlan, hanya dalam percubaan pertamanya.

Malah pasukan ini turut bertanding dalam satu lagi siri perlumbaan di Thailand iaitu Idemitsu Tremendous Turbo Championship 2023 dalam kelas Junior (NA), di mana pelumba muda negara Hayden Haikal yang baru berumur 19-tahun mendominasi siri tersebut dengan menang lima dari enam perlumbaan keseluruhan.

Wing Hin Motorsport bawa nama M’sia ke perlumbaan 10-jam Idemitsu Super Endurance 600 di Thailand

“Tahun ini adalah tahun pertama kami bersaing di Thailand dan terus terang kami amat terharu dengan keputusan setakat ini. Memang sentiasa menjadi matlamat untuk bersaing di luar Malaysia sebagai cara untuk menilai kedudukan kami dari segi persaingan serantau dan untuk menilai kebolehan kami,” kata Prinsipal Pasukan Wing Hin Motorsport, William Loh.

“Persaingan dan pengalaman yang kami tempuhi di Thailand bukanlah sesuatu yang mudah, dan saya jangkakan perlumbaan hujung minggu ini lebih mencabar dengan jumlah 70 penyertaan, termasuk penyertaan pasukan terkemuka Thailand.

“Seperti setiap perlumbaan ketahanan, ia amat sukar untuk diramal, dan apa yang boleh saya katakan ialah kami bersedia dengan bukan sahaja kereta yang kompetitif tetapi dengan barisan pemandu yang sangat berbakat serta berpengalaman. Kami akan menggunakan kereta yang sama menang dalam S1K dan kami telah melalui proses pembinaan semula sebagai persediaan untuk Thailand,” tambah Loh.

Wing Hin Motorsport bawa nama M’sia ke perlumbaan 10-jam Idemitsu Super Endurance 600 di Thailand

Perlumbaan kali ini juga akan menjadi pengalaman pertama berlumba di Thailand buat Amer dan Nabil. Walaupun kedua-dua pemandu ini “tamat pengajian” menerusi program pembangunan pelumba baru Toyota Gazoo Racing Malaysia, Amer merupakan pelumba yang berasal dari perlumbaan kart, sementara Nabil pula lahir dari perlumbaan simulator.

“Untuk mara ke perlumbaan antarabangsa pertama saya selepas hanya dua tahun berlumba dan beralih daripada perlumbaan simulator adalah sangat menarik bagi saya. Seperti setiap perlumbaan yang saya sertai, matlamatnya adalah untuk menamatkan di tangga teratas podium tetapi saya tidak akan meletakkan terlalu banyak tekanan kepada diri saya sendiri. Semoga saya dan Amer dapat melakukan yang terbaik dan membawa momentum yang kami miliki daripada kemenangan S1K untuk beraksi dengan baik di Thailand,” kata Nabil yang baru berusia 21 tahun.

“Sejujurnya, Toyota Yaris #339 adalah jentera ‘kalis peluru’ yang luar biasa sepanjang S1K dan saya sangat bersyukur kerana kereta itu menunjukkan prestasi yang menakjubkan sepanjang 9 jam perlumbaan. Cabaran di hadapan kami sekarang adalah tambahan satu jam lagi di Thailand. Saya percaya perlumbaan di Thailand akan menjadi sangat kompetitif jika tidak lebih sukar dan kami akan memandu menentang pelumba antarabangsa – tetapi saya bersedia untuk cabaran itu,” tambahnya lagi.

Wing Hin Motorsport bawa nama M’sia ke perlumbaan 10-jam Idemitsu Super Endurance 600 di Thailand

“Berdasarkan pengalaman saya dalam perlumbaan kart, pemandu Thailand pastinya tidak lekang, dan semua pasukan sudah bersedia dengan peralatan bertaraf dunia. Di atas kertas, kami mungkin tidak mempunyai rentak yang jelas kerana kebanyakan kereta lain jauh lebih laju dari segi kuasa kuda. Tetapi berdasarkan pengalaman pasukan sebelum ini di Thailand, nampaknya kuasa kuda bukanlah jawapan untuk memenangi perlumbaan di sana sama sekali, tetapi lebih bergantung kepada strategi perlumbaan dan konsistensi daripada pemandu, yang kami benar-benar kuat,” kata Amer.

“Secara peribadi saya baru sahaja menghabiskan masa berjam-jam pada simulator cuba untuk mendapatkan cengkaman pada trek, dan rentaknya kelihatan sangat baik setakat ini,” tambah pelumba yang baru berusia 20-tahun itu.

Perlumbaan Idemitsu Tremendous Endurance 600 Trofi Asia Tenggara ini boleh ditonton secara langsng atas talian di laman fb Tremendous Turbo Thailand. Ia akan berlangsung bermula pukul 10 pagi (11 pagi waktu Malaysia) dan bakal berakhir pada pukul 8 malam (9 malam waktu Malaysia).

Nak jual kereta anda? Jual dengan myTukar.LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Read More

Recent