Home Automotive Alami warisan 97 tahun bagi teknologi keselamatan di Volvo Security Driving Expertise pada 2-3 Mac 2024

Alami warisan 97 tahun bagi teknologi keselamatan di Volvo Security Driving Expertise pada 2-3 Mac 2024

0
Alami warisan 97 tahun bagi teknologi keselamatan di Volvo Security Driving Expertise pada 2-3 Mac 2024

[ad_1]

Alami warisan 97 tahun bagi teknologi keselamatan di Volvo Safety Driving Experience pada 2-3 Mac 2024

Jika bercakap tentang keselamatan kenderaan, suka atau tidak jenama yang akan meniti di bibir ialah Volvo Vehicles. Syarikat Sweden ini sudah mempunyai warisan sepanjang 97 tahun, yang memperlihatkan mereka berada jauh di hadapan bagi teknologi pelindungan dan penghindaran kemalangan.

Inovasi syarikat yang berpangkalan di Gothenburg ini termasuklah ciri yang sering kita ambil mudah kini, iaitu tali keledar tiga-poin — yang telah dijadikan ciri normal untuk semua kenderaan Volvo Vehicles sejak 1959 — serta ciri beg udara tirai dan Sistem Makluman Titik Buta (BLIS). Ada matlamat besar di sebalik semua ini: pada tahun 2007, Volvo Vehicles umumkan sasaran mereka untuk mencapai sifar kecederaan atau kematian melibatkan mana-mana kereta baru keluarannya menjelang 2020. Janji ini jugalah yang masih terus dipegang.

Menjadi teras kepada usaha Volvo Vehicles untuk menjadikan pemanduan lebih selamat diterajui oleh usaha seperti Pusat Keselamatan Kenderaan Volvo, yang merupakan sebuah makmal canggih berkaitan kemalangan yang dibuka sejak tahun 2000. Kemudahan dengan pelbagai kemampuan fungsi ini membolehkan jurutera syarikat itu untuk mencipta semula pelbagai situasi trafik dan kemalangan, menjalankan ujian yang melangkaui keperluan peraturan semasa. Secara purata, makmal kemalangan ini sekurang-kurangnya sebuah kereta Volvo setiap hari untuk tujuan ini.

Antara faktor penting lain pula ialah Volvo tidak menghadkan inovasi keselamatan terkini yang ditawarkan hanya untuk mannequin paling mahalnya sahaja. Banyak ciri canggih itu turut ditawarkan kepada barisan mannequin lain yang lebih murah dalam masa yang singkat. Sebagai contoh, ciri Pilot Help, sebuah teknologi pemanduan semi-autonomous Volvo Vehicles, turut dipasang sebagai normal untuk semua mannequin Volvo Vehicles semasa.

Pada masa hadapan, Volvo Vehicles akan turut boleh memaklumkan sekiranya anda tidak menggunakannya secara optimum dan dalam cara terbaik. Sistem Pemahaman Pemandu yang melibatkan dua kamera boleh mengesan sekiranya pemandu terganggu, mengantuk atau mabuk. Jika perlu, kenderaan akan memberikan amaran kepada pemandu, atau berhenti di bahu jalan dengan cara selamat. Teknologi pemantauan kabin oleh Volvo Vehicles turut diperluaskan kepada penumpang juga melalui Penderia Penumpang, yang menggunakan radar untuk mengesan sekiranya ada kanak-kanak atau haiwan peliharaan yang ditinggalkan terkunci dalam kereta, dan memaklumkan pemandu bagi menghindari kejadian kematian dalam kenderaan kerata tertinggal.

Tetapi komitmen Volvo Vehicles terhadap keselamatan tidak hanya terhad kepada kenderaan keluarannya sahaja. Volvo Vehicles turut dikenali kerana berkongsi information kemalangan menyeluruh — yang dikumpulkan sejak 1970an, yang boleh membantu menghindarkan kecederaan dan kematian — dengan seluruh industri.

Untuk itu, Volvo Vehicles telah mewujudkan usaha Kenedaraan Setara Untuk Semua (EVA), dengan menerbitkan kajian kemalangan dalam bentuk perpustakaan digital untuk dimuat turun sesiapa sahaja. Ini termasuklah untuk dimanfaat oleh pengeluar lain — sama seperti ketika Volvo Vehicles membatalkan hak paten bagi tali keledar tiga-poin yang dihasilkannya pada 1959.

Hari ini, semua mannequin Volvo menikmati kelebihan dilengkapi dengan senarai ciri keselamatan yang menyeluruh, yang telah dibangunkan sejak berdekat lalu. Untuk mengalami semua ciri ini dalam persekitaran yang terkawal dan selesa, Volvo Automobile Malaysia akan mengadakan sesi Volvo Security Driving Expertise pada 2 dan 3 Mac 2024, yang mana peserta berpeluang menguji sendiri barisan kenderaan elektrik bateri dan plug-in hybrid jenama ini.

Untuk mendaftar dan tahu lebih lanjut tentang Volvo Security Driving Expertise, layari laman internet rasmi Volvo Automobile Malaysia.

Tempat terhad, dan penyertaan adalah berdasarkan siapa yang mendaftar dahulu. Jadi, bertindak segera![ad_2]

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here