Honda Malaysia sekarang fokus lebih kepada hibrid, ‘penyelesaian yang lebih praktikal’; EV kemudian


Honda Malaysia sekarang fokus lebih kepada hibrid, ‘penyelesaian yang lebih praktikal’; EV kemudian

Honda sekarang ini akan memberi lebih fokus kepada teknologi hibrid, sebelum beralih sepenuhnya kepada kenderaan elektrik pada masa hadapan. Hibrid biasa seperti yang digunakan pada Metropolis, Civic, HR-V dan CR-V varian e:HEV yang dijual di negara kita tidak memerlukan dicas untuk mendapatkan penggunaan bahan api yang lebih baik, dan ini dianggap sebagai satu ‘penyelesaian yang lebih praktikal’ oleh syarikat jenama dari Jepun itu.

“Pada masa ini kami sedang menyiapkan strategi elektrifikasi lengkap untuk mengikuti hala tuju international. Akhirnya nanti kami akan masuk 100% ke dalam dunia kenderaan elektrik bateri (BEV), tetapi kami akan membuat keputusan mengikut negara, situasi serta permintaannya. Di Malaysia pada masa sekarang, kami memberikan lebih fokus kepada hibrid sebagai satu penyelesaian yang lebi praktikal. Pada masa tertentu, kami akan pergi semula ke elektrik penuh,” kata pengarah urusan dan ketua pegawai eksekutif Honda Malaysia, Hironobu Yoshimura semasa majlis pelancaran CR-V baru semalam.

Honda dan Toyora adalah peneraju hibrid international dan juga di Malaysia, di mana tempoh bebas cukai yang diberi pada kenderaan hibrid CBU menunujukkan maklum balas baik pada sekitar tahun 2010. Kemudiannya, jenama premium Eropah mula menawarkan mannequin plug-in hybrid di sini, tetapi PHEV tidak pernah menjadi benda penting bagi T&H, dan semua mannequin hibrid yang ditawarkan mempunyai sistem cas sendiri.

Honda Malaysia sekarang fokus lebih kepada hibrid, ‘penyelesaian yang lebih praktikal’; EV kemudian

Kita sekarang berada dalam zaman EV, dan Jepun bukanlah pemain utama dalam area ini, tetapi Nissan adalah antara yang terawal dengan menawarkan kereta elektrik Leaf kepada pasaran. Kedua-dua Leaf dan Mitsubishi i-MIEV sudah dijual di Malaysia sebelum Tesla menjadi perhatian lagi.

Kembali kepada Honda, setakat ini mereka cuma mempunyai Honda e, yang bersaiz kecil dan mempunyai jarak gerak pendek, e:NY1 (seperti HR-V EV) dan Prologue SUV yang dibangunkan bersama Normal Motor. Honda juga akan memperkenalkan siri EV baru kepada umum Januari 2024 nanti.

Nak jual kereta anda? Jual dengan myTukar.LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Read More

Recent